Joep Pelt: Guitar Globetrotter

Joep Pelt is een echte ‘gitaar globetrotter’. Muzikaal opgevoed aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré trekt Joep regelmatig de wijde wereld in op zoek naar nieuwe ingrediënten voor zijn muziek. Over de jaren is Joep tal van muzikale samenwerkingsprojecten aangegaan met artiesten uit de meest uiteenlopende genres. Joep’s eclectisch gitaarspel dient daarbij steevast als smeermiddel tussen verschillende muzikale werelden.

Joep’s muzikale carrie laat zich kenmerken door een uitgesproken muzikale veelzijdigheid. Zo produceerde hij onlangs het Zuid-Afrikaanse project Soweto Soul en debuteerde Joep in de Nederlandse theaters met zijn solo voorstelling “Van Mali Naar Mississippi”, waarin het definitieve verhaal  van de blues wordt vertelt aan de hand van reisverhalen en akoestische liedjes. Ook produceerde en speelde Joep recent een serie uitverkochte schouwburgconcerten met de legendarische dialectgroep Carboon, waarin Limburg’s mijnverleden werd bezongen.

Eerder realiseerde Joep al succesvolle samenwerkingsprojecten met o.a. de Malinese gitaarlegende Lobi Troaré en toerde hij met verschillende andere projecten door Europa, Afrika en de VS. Geregeld combineert Joep zijn muziekprojecten met het maken van documentaires voor radio of TV, muzikale lezingen en workshops.

Joep’s avontuurlijke ziel en onverzadigbare muzikale honger maken hem tot een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Of het nu gaat om solo concerten met intieme akoestische liedjes of uitbundige dansmuziek met zijn swingende band, geen enkel optreden van Joep is hetzelfde. Laat je meevoeren naar het schemergebied tussen verschillende muzikale wereld door deze ‘gitaar globetrotter’, er valt een wereld te verkennen.

artoikel_Joep_Pelt

58f0db92de0bf0a8a4997836ab72ddaa4d2f127a

Soweto Soul (2017)

Samenwerkingproject met verschillende generaties artiesten als eerbetoon voor muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. Muzikale bijdragen van o.a. Black Moses Ngwenya (Soul Brothers), pennywhistle pionier Lemmy ‘Special Mabaso’, Joseph Makwela (Makgona Tsohle Band) Gigi Lamayne en Penny Penny.

Luister naar dit album op Spotify or iTunes

album_show-me-the-way

Show Me The Way (2014)

Alom geprezen solo album van Joep, waarin hij terugkeert naar de deltablues. Co-geproduceerd door A.R.T. (o.a. Typhoon).

Luister naar dit album op Spotify of iTunes.

album_stolen_serenades

Stolen Serenades (2010)

Coverproject waarin Joep bekende en minder bekende songs in een bluesjasje steekt, zowel op Amerikaanse als West-Afrikaanse wijze.

album_im_off

I’m Off! (2009)

Op dit avontuurlijke album wordt desertblues nauwkeurig gemixt met folk, rock & roll met ragtime, en lopen gitaarklanken uit Mali over in oeroude de toonladders
uit Ethiopië.

album_i_yougoba

I Yougoba! (2008)

Samenwerkingsproject met zanger/gitarist Lobi Traoré, de Bambara-bluesman. Album opgenomen in Bamako, Mali. Dit project zou later Touren door Nederland (o.a. North Sea, Oerol, Mundial) en de VS (SXSW, New York, Chicago).

1449fe6c04411bf2b13f86d80a059e7bf6e402e1

It Is What It Is (2006)

Akoestisch solo project met verschillende muzikale gasten. Opgenomen in een advocatenkantoor achter het concertgebouw in Amsterdam.

2ab5415225155a88f14d2ab731e180f4e2199d4e

Stick It In (2004)

Alom geprezen debuutalbum van Joep’s powertrio “Pelt”, met Arthur ten Cate op basgitaar en Randell Sambo op drums.